Connect
To Top

Technologia w s┼éu┼╝bie zdrowej ┼╝ywno┼Ťci

Polacy ch─Ötnie si─Ögaj─ů po zdrow─ů ┼╝ywno┼Ť─ç, co deklaruje ju┼╝ 2/3 z nas. Zmianie ulega─ç powinny wkr├│tce te┼╝ przyzwyczajenia w wyborze miejsc, w kt├│rych jadamy na mie┼Ťcie ÔÇô modne bowiem staj─ů si─Ö lokale ze zdrow─ů ┼╝ywno┼Ťci─ů, kt├│re w Europie Zachodniej ju┼╝ ciesz─ů si─Ö spor─ů popularno┼Ťci─ů.

  • Ju┼╝ 2/3 Polak├│w deklaruje, ┼╝e podczas codziennych zakup├│w stara si─Ö si─Öga─ç po zdrow─ů ┼╝ywno┼Ť─ç (badanie ÔÇ×Zdrowa ┼╝ywno┼Ť─ç. Trendy zakupowe 2017ÔÇŁ przeprowadzone przez Open Research);
  • W ostatniej dekadzie dynamicznie rozwin─Ö┼éo si─Ö rodzime rolnictwo ekologiczne, notuj─ůc 6- krotny wzrost liczby producent├│w (dane Ministerstwa Rolnictwa);
  • Modne staj─ů si─Ö lokale ze zdrow─ů i ┼Ťwie┼╝─ů ┼╝ywno┼Ťci─ů. Ich obs┼éuga staje przed wyzwaniem dostarczenia produkt├│w najwy┼╝szej klasy ÔÇô wsparcie technologiczne zapewnia polska firma Blulog.

┼Üwiadomo┼Ť─ç Polak├│w na temat zdrowego od┼╝ywiania jest wysoka. Raport z badania ÔÇ×Zdrowa ┼╝ywno┼Ť─ç. Trendy zakupowe 2017ÔÇŁ przeprowadzonego przez agencj─Ö Open Research, potwierdza ┼╝e niemal 2/3 z nas podczas codziennych zakup├│w stara si─Ö si─Öga─ç po tzw. zdrow─ů ┼╝ywno┼Ť─ç. Co wi─Öcej, a┼╝ 23% respondent├│w deklaruje, ┼╝e w og├│le nie jada fast food├│w, a prawie 1/3 badanych uwa┼╝a, ┼╝e zdarza im si─Ö to rzadziej ni┼╝ raz w miesi─ůcu. Takie preferencje Polak├│w id─ů w parze z dynamicznym rozwojem krajowego rynku produkt├│w ekologicznych, czyli hodowanych przy u┼╝yciu naturalnych metod (bez sztucznych nawoz├│w czy pestycyd├│w).

Wed┼éug danych Ministerstwa Rolnictwa od 2004 r. liczba producent├│w ekologicznych w kraju wzros┼éa ponad 6-krotnie. W 2004 r. ministerstwo odnotowa┼éo 3 760 gospodarstw ekologicznych (┼é─ůczna powierzchnia 82 730 ha), za┼Ť dekad─Ö p├│┼║niej, w 2015 r. liczba gospodarstw ekologicznych wynosi┼éa 22┬á991 (552┬á356,4 ha). Co wa┼╝ne, r├│wnie┼╝ liczba przetw├│rni ekologicznych si─Ö zwi─Ökszy┼éa z 55 w 2004 r. do 540 w 2015 r.

Fast good zamiast Fast food

Rynek ekologicznych upraw w Europie, podobnie jak w Polsce, w ostatniej dekadzie zanotowa┼é dynamiczny wzrost. Z danych Komisji Europejskiej wynika, ┼╝e w latach 2002-14 r. ┼é─ůczna powierzchnia grunt├│w pod uprawy ekologiczne uleg┼éa podwojeniu z 5,6 mln ha do 10,3 mln ha, za┼Ť od┬á2004 do┬á2014 roku wzrost sprzeda┼╝y ekologicznej w┬áEuropie uleg┼é wi─Öcej ni┼╝ podwojeniu, z┬á11┬ámld┬áeuro do┬áblisko 25┬ámld┬áeuro.

W Europie Zachodniej popularne sieci fast food├│w s─ů wypierane przez bary i bistra ze zdrow─ů ┼╝ywno┼Ťci─ů. Przyk┼éadowo we Francji spor─ů popularno┼Ťci─ů ciesz─ů si─Ö bary z sieci EXKI. Za┼éo┼╝ona w 2001 roku EXKI to sie─ç punkt├│w gastronomicznych, w kt├│rej serwuje si─Ö dania z produkt├│w ┼Ťwie┼╝ych i zdrowych. Obecnie do siei nale┼╝y 85 restauracji, rozmieszczonych w 5 krajach europejskich (Belgia, Francja, W┼éochy, Luksemburg, Holandia) oraz w Stanach Zjednoczonych.

W czym tkwi tajemnica nowych lokali? Jest ni─ů oferta da┼ä opartych o ┼Ťwie┼╝e, sezonowe produkty ze sk┼éadnik├│w pochodz─ůcych z gospodarstw rolniczych znajduj─ůcych si─Ö w promieniu 300 km od miejsca, gdzie s─ů przygotowywane posi┼éki. Zagwarantowanie wysokiej jako┼Ťci ┼Ťwie┼╝ych sok├│w, tart, sa┼éatek, kanapek czy zup oraz ich sta┼éej dost─Öpno┼Ťci to wyzwanie dla obs┼éugi restauracji.

Produkty lub dania ┼Ťwie┼╝e nale┼╝y przechowywa─ç w ┼Ťci┼Ťle okre┼Ťlonych warunkach. Standardowa temperatura jaka powinna panowa─ç w ch┼éodni to 3 – 4Ôü░C, natomiast w zamra┼╝arce lub komorze mro┼║nej to -18Ôü░C. R├│wnie┼╝ produkty dost─Öpne w lod├│wkach w lokalu musz─ů by─ç pod sta┼éym nadzorem, by si─Ö nie psu┼éy.

Wsparcie technologiczne dla poprawy jako┼Ťci

Systemowe rozwi─ůzanie monitoringu temperatury w bran┼╝y spo┼╝ywczej opracowa┼éa polsko-francuska firma Blulog. Wa┼╝n─ů cz─Ö┼Ťci─ů koncept Bluloga s─ů rejestratory wielko┼Ťci karty kredytowej, kt├│re wykorzystuj─ů┬á technologi─Ö┬ámachine┬áto┬ámachine,┬áczyli komunikacj─Ö pomi─Ödzy urz─ůdzeniami. To z kolei umo┼╝liwia┬áw pe┼éni automatyczny┬áproces pomiaru.

– Temperatura produkt├│w znajduje si─Ö ┬ápod sta┼é─ů i ┼Ťcis┼é─ů kontrol─ů zar├│wno w trakcie ich transportu, jak i przechowywania w magazynie i lod├│wkach w lokalu. Sam pomiar odbywa si─Ö bezprzewodowo, w czasie rzeczywistym, a na ewentualne odst─Öpstwa mo┼╝na od razu zareagowa─ç┬áÔÇô m├│wi┬áJ├ęr├ęmy┬áLaurens,┬áDyrektor Sprzeda┼╝y i┬áMarketingu w firmie┬áBlulog.

W zale┼╝no┼Ťci od potrzeb do wyboru s─ů dwa rodzaje technologii – NFC (szybki, kr├│tkozasi─Ögowy przesy┼é danych) oraz RF (radiowy przesy┼é danych). – Rejestratory przesy┼éaj─ůce dane radiowo magazynuj─ů je najpierw w koncentratorze pod┼é─ůczonym do sieci, kt├│ry mo┼╝e znajdowa─ç si─Ö na zapleczu lokalu. Dane trafiaj─ů do chmury, a dalej s─ů automatycznie wysy┼éane jako powiadomienie SMS lub e-maildodaje J├ęr├ęmy┬áLaurens z firmy Blulog.

Patent firmy┬áBlulog┬áju┼╝ sprawdza┬ási─Ö┬áw sieci EXKI, gdzie za spraw─ů firmy Ubique wprowadzono systemowe rozwi─ůzanie iQoo zawieraj─ůce rejestratory, skaner, oprogramowanie, dost─Öp do specjalnych aplikacji, w kt├│rych mo┼╝na zmienia─ç ustawienia. Ca┼éo┼Ť─ç pozwala zautomatyzowa─ç procesy monitoringu temperatury oraz co r├│wnie wa┼╝ne ÔÇô spe┼éni─ç normy HACCP. Ponadto jest to bardzo przydatne w przypadku kontroli sanitarnej, poniewa┼╝ wszystkie dane s─ů zapisywane i zabezpieczane w spos├│b ci─ůg┼éy i mo┼╝na w ka┼╝dej chwili mie─ç do nich wgl─ůd.

Z rozwi─ůzania┬ákorzystaj─ů ju┼╝┬átak┼╝e modne lokale gastronomiczne w Monako czy innych krajach Europy Zachodniej.

Źródło danych:

http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Rolnictwo-ekologiczne

http://openresearch.pl/zdrowa-zywnosc-2017/

https://ec.europa.eu/agriculture/organic/sites/orgfarming/files/docs/body/organic-farming_pl.pdf

Leave a Reply

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *

fifteen − 10 =

More in Informacje Prasowe

%d bloggers like this: